Pressemeddelelse

Bjørn Ignatius Øckenholt

Himle          

22. april – 21. maj 2006

Fernisering fredag 21. april 2006 kl. 15 – 17

Byggeriets Hus

Masser af små himmeludsnit indtager Byggeriets Hus i den kommende måned. Der er høje blå efterårshimler, hvide lammeskyer, krøllede cumulus formationer og tunge grå skyer. Værkerne er blevet til ud fra et gennemgående skema, hvor hvert enkelt himmelbillede er taget med mobiltelefon og sendt som billedbesked til Bjørn Ignatius Øckenholts egen computer, hvorfra billedet er printet på papir.

Billederne hænger overalt på væggene i Byggeriets Hus og giver et alsidigt billede af den danske natur og dens vejrfænomener. Det er på én gang både banalt og storladent.

Det romantiske landskabsmaleri med dets mange studier af skyformationer danner afsæt for Bjørn Ignatius Øckenholts himmelbilleder. Groft pixelerede fotografier er overført til papir og adskiller på den måde de nye værker fra den historiske forankring af motivet. Bjørn Ignatius Øckenholt udstiller den blå himmel med dekorative, hvide skyformationer med klare referencer til den idylliske danske sommerhimmel, men også til de religiøse associationer, som himmelvældet altid er blevet tillagt. Her er der højt til loftet på alle måder.

Himlens religiøse – eller guddommelige – forbindelse står i umiddelbar kontrast til den videnskabelige registrering, som Bjørn Ignatius Øckenholt har foretaget med sit kamera. Forholdet – og den umiddelbare modsætning – mellem den objektivt registrerende videnskab og de religiøse associationer, der knytter sig til himlen og himmelhvælvet er omdrejningspunkt for udstillingsprojektet. Modsætninger eller flertydigheder spiller ind på flere planer i udstillingen, herunder forsøget på at indfange den i princippet uendelige himmel med et lille mobiltelefonkamera. Ligesom den ved første øjekast dekorative og umiddelbart æstetiske blå himmel også antyder andre, og mere komplekse, forhold.

Bjørn Ignatius Øckenholt er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. Han er leder af Bjørn Ignatius Øckenholts Frederiksbergske Billedkunstskole. Bjørn Ignatius Øckenholt har en række udstillinger bag sig nationalt og internationalt.

 

Anne Kielgast